Glöm inte adaptern

Tänk på att jordade strömförbrukare behöver en adapter i danska eluttag. Detta eftersom att deras jord sitter på ett eget stift.

Ta sig till Danmark

Att ta sig till Danmark från Sverige är inte svårt, det finns flera färdsätt att välja mellan. Du kan åka både buss, bil, tåg, färja och flyg. Bor du någonstans i Öresundsregionen kan det gå så fort som på en halvtimme. Här får du dessutom tips på hur man enklast tar sig runt i landet med de olika alternativen.

Åka bil

Att åka med bil till Danmark från Sverige erbjuder flera möjligheter, du kan antingen ta en bilfärja från Göteborg, Helsingborg, Varberg, Ystad eller Simrishamn. Vilken du tar beror lite på vart i Danmark du ska. Vill du skippa färjan så går det alldeles utmärkt att ta Öresundsbron som går mellan Skåne och Själland i Danmark.

Lite trafikinformation

När du väl är i Danmark med din bil är det några saker du bör tänka på i trafiken, som man kanske förstår så är det inte riktigt likadant att köra bil i Danmark som i Sverige. Vägskyltarna i landet sitter något lägre än vad de gör i Sverige. Det finns ingen riktig väggren på landsvägarna, så var försiktig med omkörningar. Om du vill rasta när du kör på de danska motorvägarna så kan det vara skönt att veta att det finns riktigt bra rastställen ungefär var femte mil. De brukar vara utrustade med väg- och trafikinformation, kiosk eller en enklare kafeteria, telefon och toalett såklart.

Det finns generellt sett tre olika hastighetsbegränsningar för personbilar när man kör i Danmark. Kör man i stadsbebyggelse så är det 50 km/h som gäller, på landsväg och motortrafikled är det 80 km/h som gäller och på motorvägen är det 130 km/h. Viktigt att tänka på är att den danska trafikpolisen är ganska hård och kör du för fort kan du vara tvungen att betala böter direkt på plats.

Hyra bil

Att hitta en hyrbil i Danmark brukar inte vara särskilt svårt, nästan alla de stora biluthyrningsfirmorna finns representerade plus att det finns en lång rad med lokala uthyrare runt om i landet. Men tänk på att minimiåldern för att hyra bil där är 20 år. Vill man verkligen vara säker på att det finns en hyrbil tillgänglig så kan det vara bra att boka en från Sverige innan man åker. Vi rekommenderar Biltuthyrning.com för bra pris och smidig bokning.

Buss

Vill man åka buss till Danmark finns det flera olika alternativ, allt beror på varifrån i Sverige du vill åka och vart i Danmark du ska. Du kan tillexempel välja mellan flera olika alternativ hos Swebus Express som kör från Göteborg och Stockholm till Köpenhamn bland annat. Dessutom går det att åka med både Säfflebussen, Eurolines och Gråhundbussarna. När du väl är i Danmark så har Flixbus flera olika anslutningsalternativ. Vi rekommenderar Bussbiljetter.com för att läsa mer om bussbolagen.

Båt

Att ta sig med båt till Danmark är ingen svår sak, det man bör tänka på är att vara ute i god tid, speciellt under högsäsongen i juli bör man alltid reservera i förväg.

Tåg

Nu för tiden är det smidigt och enkelt att åka tåg till Danmark från Sverige. Till Köpenhamn går det dagligen flera direkttåg från både Stockholm, Göteborg och Kalmar. Åker man från Malmö går det enkelt att ta Öresundståget som går tre gånger i timmen.

Flyg

Att flyga till Danmark går enkelt från Sverige det med, det går direktflyg från flera städer till Köpenhamn utan att du behöver byta. Bland annat kan du flyga direkt från Göteborg, Stockholm och Jönköping. Det går även att flyga till Billund från Arlanda, Norrköping och Århus, vilket är ett bra alternativ om ni ska till Legoland tillexempel.