Glöm inte adaptern

Tänk på att jordade strömförbrukare behöver en adapter i danska eluttag. Detta eftersom att deras jord sitter på ett eget stift.

Köpenhamn

Köpenhamn är den näst största staden i hela Skandinavien, detta är huvudstaden som varje år får fler utländska besökare än någon annan skandinavisk stad. Staden Köpenhamn har en fantastisk internationell, kontinental atmosfär som på ett härligt sätt blandas med den nordiska, gammalt och nytt. Här finns det något för alla att uppleva, vare sig det är vinter, vår, höst eller sommar.

Med sina mer än 1,1 miljoner invånare är Köpenhamn en av Europas mest intressanta huvudstäder, samt att det är en av de äldsta. På grund av sin placering i Öresundsregionen med så många andra länder nära, blir ett besök i Köpenhamn alltid spännande och roligt. Även om det är ditt första besök i den danska huvudstaden så gör atmosfären att du lätt känner dig hemtam efter bara några timmar. Stadens läge vid havet ger den ett typiskt kustklimat, med snabba väderväxlingar. Men tro inte att du kommer gå sysslolös bara för att det skulle börja regna på eftermiddagen. Köpenhamn har ett mäkta stort utbud av inomhusaktiviteter som bland annat, museer, konstutställningar, konserter och bra restauranger.

Att ta sig dit och runt

Om man vill ta sig till Köpenhamn finns det många olika alternativ. Från Sverige kan du enkelt ta dig med både bil via Öresundsbron, båt över sundet, tåg eller flyg till Kastrup. Infrastrukturen i Köpenhamn är modern och välutvecklad, med kollektivtrafiken tar du dig lätt runt i staden. Men för den som vill promenera är det så bra upplagt att alla de stora sevärdheterna ligger runt stadskärnan och man kan lätt gå mellan de olika platserna, vilket är en spännande upplevelse i sig. Självklart har staden även gott om taxibilar även om de liksom i Sverige inte är särskilt billiga. Billigare är uppstickare som Über och Bolt.

Historia och sevärdheter

Köpenhamns historia är rik på händelser och sträcker sig långt tillbaka i tiden. Staden har gått från att vara en liten fiskeby till att bli en riktig världsmetropol med över en miljon invånare. För att uppleva resterna av stadens moderna historia behöver du inte åka långt från centralstationen i Köpenhamn. Det räcker med en halvtimmes färdväg så hamnar du i Christiania. Området som ockuperades av frihetsälskare under början av 1970-talet och fortfarande fungerar lite som en fristad för många. Debatterna om Christiania har länge gått heta och fram och tillbaka i folketinget(det styrande regeringsorganet i Danmark) om områdets vara eller icke vara och i så fall hur det ska styras.

Miljön i Christiania är annorlunda än i den övriga staden, kulturen som danade området från början finns kvar trots regeringens beslutande fram och tillbaka. Den är ett bra exempel på Köpenhamns mångfald, både kulturellt och socialt.

När du är i Köpenhamn får du inte glömma ett besök på Tivoli, titta på vaktbytet utanför det kungliga palatset, eller en promenad i Nyhavn. Men det finns annat också, stadens arkitektur är nog så fascinerande, se den ”Svarta diamanten”, operahuset och Skådespelarhuset. Köpenhamn har även konstmuseer som räknas till de allra bästa i Europa, Glyptotek och Louisiana har tusentals besökare som vallfärdar från hela världen och är väl värda ett besök. Tittar man på hur många stjärnor som Michelinguiden gett stadens restauranger så kan man lätt se att Köpenhamn även är matens huvudstad i Norden.